In het Wormerveerse Nieuws

Dick Jaspers laat driebanden er zoveel mooier uit zien.

16-02-2015 - Door: Peter Seymour

 

Richard Schuurman (l) en Dick Jaspers (r) - foto Peter Seijmour.

Richard Schuurman (l) en Dick Jaspers (r) - foto Peter Seijmour.

Wat begon als een abrahams verjaardagsgeschenk van vrienden aan Richard Stuurman, biljarter van ‘t Stoodje en WBV Wormerveer, monde uit in een feestje voor allen aanwezig.

 

Op uitnodiging van bv ’t Stoodje gaf professioneel biljarter Dick Jaspers een Masterclass aan Richard Stuurman. Twee uur lang zonderden beide spelers zich af, waarbij Stuurman gretig de tips van deze levende biljart legende als een spons absorbeerde. In alle rust werd geschaafd aan inzicht, oplossentvermogen, masseren, piqueren, effect en gevoel.

 

Dick Jaspers legt aan voor minimaal driebanden -foto Peter Seijmour.

Dick Jaspers legt aan voor minimaal driebanden -foto Peter Seijmour.

De glimlach op het gezicht van Richard Stuurman was veelzeggend. Niet zo raar want wie kan zeggen, dat hij tegen een drievoudig wereld en viervoudig europeeskampioen heeft mogen spelen. Jaspers werd zelfs viervoudig wereld beker winnaar en schreef diverse toernooien over de hele wereld op zijn naam. WBV verleende graag haar medewerking en stelde haar fonkelnieuwe onderkomen “Om de Noord” aan het Krommenieërpad 7A in Wormerveer beschikbaar voor dit unieke treffen. Na de Masterclass stroomden leden en donateurs van ’t Stoodje en WBV massaal het clubgebouw binnen om met eigen ogen de grote Dick Jaspers aan het werk te zien.

 

Jaspers speelde een partij van 40 punten tegen Stuurman. Stuurman had goed opgelet tijdens de master class, bleef in de beginfase in het voetspoor van de meester, maar moest uiteindelijk toekijken hoe Jaspers de partij won. Dat is geen schande, als je de stoten van de ongekroonde driebanden koning over het groene laken zag gaan.

 

Richard past zijn pas verworven kennis toe in de partij tegen Dick Jaspers -foto Peter Seijmour.

Richard past zijn pas verworven kennis toe in de partij tegen Dick Jaspers -foto Peter Seijmour.

Dick Jaspers was niet te beroerd om daarna een arsenaal aan stoten te laten zien. Vooraf lag Jaspers uit wat zijn oplossing voor de spelsituatie, die hij neergelegen had, was. Op de gezichten van de aanwezigen was af te lezen, dat hij het wel zo mooi kan vertellen, maar maak hem eerst maar eens. En dat was nou net wat Jaspers deed. Ongeloof bij de toeschouwers, toen hij een stoot wilde maken waarbij 8 banden aan gedaan zouden worden, of de doorgeschoten trekstoot, die in de korte hoek gewoon nog drie banden aan zou doen. Hij maakte ze allemaal tot de ontmoetingsstoot aan toe.

 

 

 

Bestuur van 't Stoodje samen met Dick Jaspers op de foto van Peter Seijmour.

Bestuur van 't Stoodje samen met Dick Jaspers op de foto van Peter Seijmour.

Jaspers had de smaak te pakken en stelde zich kwetsbaar op, door een spelsituatie neer te leggen, die zijn toenmalige tegenstander in de finale om het WK in Buenos Aires (Argentinië) 1995 Raymond Ceulemans bij een gelijke stand in de slotfase wist te maken. De witte en de gele bal in de linkerhoek en de rode in de rechter overzijde hoek. De bal zou achter de rode bal de lange band raken en daarna via de korte band terug op die zelfde lange band om daarna de rode bal aan te tikken. Het was niet eerder gelukt de stoot van Ceulemans te maken en dat zou ook vandaag niet lukken, al was hij er dichtbij. 

 

Na afloop van de demonstratie gingen de aanwezigen met Jaspers op de foto en werd nog lang na gesproken over alles wat met driebanden te maken had. Het was Jaspers gelukt om het driebanden vuur op te doen laaien, wat merkbaar zal zijn in alle biljart gelegenheden, die Wormerveer rijk is.

Zo gaven zijn vrienden Richard Stuurman een onvergetelijk verjaardagscadeau, waar nog jaren over gesproken zal worden.

Rob Smit wint 3e Sooshoek driebanden toernooi.

17-02-2015 - Door: Peter Seymour

 

Vlnr Vincent Steijger, Rob Kramer, Rob Smit en Hajo Glandorf- foto peter Seijmour

Vlnr Vincent Steijger, Rob Kramer, Rob Smit en Hajo Glandorf- foto peter Seijmour

Na drie voorronden waren de finalisten bekent, Het publiek was massaal opgekomen wat de sfeer ten goede kwam.

 

Dolf Heijmans en Vincent Steijger hadden de twijfelachtige eer om de finale ronde te openen. Heijmans moest toezien hoe Steijger in 25 beurten de 15 vol wist te maken, waarmee hij zich plaatste voor de halve finale.

In de tweede partij overkwam Peter Heine, die naar eigen zeggen in zijn goede dagen ooit won van Dick Jaspers, nagenoeg het zelfde. Tegenstander Hajo Glandorf wist zich te plaatsen door in 25 beurten de 15 vol te maken , waar Heine er 8 bij een wist te spelen.

 

Rob Smit in actie - foto Peter Seijmour.

Rob Smit in actie - foto Peter Seijmour.

Rob Kramer speelde een goede partij tegen Richard Stuurman, die met zijn gedachten al bij de Masterclass van Dick Jasper een dag later zat. In 23 beurten maakte Rob de 15 vol, waarmee hij in de halve finale tegenstander werd van Vincent Steijger. Een close finish in de vierde partij leverde Rob Smit de winst op ten koste van Bap Honig. Daarmee werd hij de tegenstander van Hajo Glandorf.

 

In die halve finale wist de sterk spelende Rob Smit in 19 beurten de 15 vol te maken en daarmee Hajo Glandorf het nakijken te geven. Smit was de eerste finalist en zag hoe Vincent Steijger Rob Kramer uit wist te schakelen.

In de troostfinale bleek Glandorf te sterk voor Rob Kramer , waarmee hij het brons achter zijn naam zette. Het publiek ging er maar eens goed voor zitten. Vincent Steijger was vooraf getipt als finalist maar met Rob Smit had lang niet iedereen rekening gehouden. En daar zat het verschil in de finale. Steijger voelde de druk en Smit speelde fris en wist de partij naar zich toe te trekken in 24 beurten.

Rob Smit schreef met die overwinning het derde Sooshoek driebanden toernooi op zijn naam en daar viel weinig op af te dingen.

De finalisten zijn bekent.

12-02-2015 - Door: Peter Seymour

 

Richard Stuurman kent de kracht van Bab Honig, maar acht zichzelf niet kansloos -foto Peter Seijmour.

Richard Stuurman kent de kracht van Bab Honig, maar acht zichzelf niet kansloos -foto Peter Seijmour.

Het was ongemeen spannend afgelopen zaterdag tijdens de laatste ronde van het Sooshoek driebanden toernooi.

 

In de poule des doos moesten Erik van Vliet en Michael Joosten toezien hoe Rob Smit zich met een betere moyenne wist te plaatsen achter de ongenaakbare Dolf Heijmans. Heijmans liet eerder al weten dat iedereen van iedereen kon winnen in deze poule en hij kreeg gelijk.

 

Vincent Steijger wordt door velen als kanshebber gezien voor de titel -foto peter Seijmour.

Vincent Steijger wordt door velen als kanshebber gezien voor de titel -foto peter Seijmour.

In poule B wisten Vincent Steijger en Peter Heine zich te plaatsen ten koste van Imco Root, Ron Schram en Jody Klomp. Opmerkelijk was de winst van Root op Steijger, waarop niets viel af te dingen.

 

In poule C wist Hajo Glandorf zicht te plaatsen ten koste van het boegbeeld van bv ‘t Laantje Charlie Kingma beide biljarters verzamelde 5 punten maar Glandorf speelde een betere moyenne bij elkaar. Winnaar van deze poule was Rob Kramer , die aan een sterk toernooi bezig is.

In poule D was Bab Honig ongenaakbaar. Zonder punt verlies werd hij winnaar van deze poule en wist zelfs te winnen van Richard Stuurman, die genoegen moest nemen met een 12 plek. Ook hem zien we terug komende zaterdag in de finale.

In die finale treffen om 13.30 uur Dolf Heijmans en Vincent Steijger elkaar. Een duel finale waardig. Peter Heine neemt het op tegen Hajo Glandorf omstreeks 14.00 uur. Bab Honig zal in de laatste partij Rob Smit ontmoeten. Daarna wordt naar de finale toegewerkt, waarin uitgemaakt zal worden wie het 3e Sooshoek driebanden toernooi op zijn naam mag schrijven.

Driebanden toernooi goed van start.

28-01-2015 - Door: Peter Seymour

 

Michael Joosten lijkt op weg naar de finale - foto Peter Seijmour.

Michael Joosten lijkt op weg naar de finale - foto Peter Seijmour.

De kop is er af. Afgelopen zaterdag werd af gestoten voor het derde Sooshoek driebanden toernooi in de gelijknamige biljart tempel.

 

Gelijk al de eerste verrassing als de nummer drie van vorig jaar Richard Stuurman nipt verliest van Bab Honig (6-7). Stuurman kwam zaterdag verder niet in actie, zo dat die nare smaak blijft hangen tot komende zaterdag. Freek van het Loo daarentegen won nipt van Wapse Heinen en houdt het goede gevoel een week lang vast.

 

Vincent Steijger wordt gezien als een van de kanshebbers op de titel - foto Peter Seijmour.j

Vincent Steijger wordt gezien als een van de kanshebbers op de titel - foto Peter Seijmour.j

Good Old Peter Heine was de eerste die de 15 vol maakte in zijn partij tegen Imco Root. Root zou later ook het onderspit delven tegen Jody Klomp, die door vele gezien wordt als kanshebber op de titel. Winnaar van de vorige editie Eric van Vliet had moeite om opgang te komen tegen Jaap Schouten , maar bleef met 4-2 aan de goede kant van de score.

 

Charlie Kingma van bv ’t Laantje moest zijn meerdere erkennen in Rob Kramer (12-14) maar haalde een punt tegen Gerard Vredenburg (5-5), die op zijn beurt won van Jeroen Dietz (5-6). Dietz liep ook tegen een nederlaag tegen Hajo Glandorff aan, wat op zich geen schande is.

Een andere kanshebber voor een hoge klassering is Michael Joosten. Joosten speelde uiterst geconcentreerd en na zijn 15-5 overwinning op Rob Smit, moest ook WBV coryfee Dolf Heijmans er aan geloven. Heijmans wist zich later nog te herstellen tegen Rob Smit door met 6-9 te winnen.

 

Rob Smit aan stoot in zijn partij tegen Dolf Heijmans - foto Peter Seijmour

Rob Smit aan stoot in zijn partij tegen Dolf Heijmans - foto Peter Seijmour

Een onderonsje van twee spelers van ’t Stoodje Wormerveer kwamen ook aan de tafel. Nummer twee van vorig jaar Vincent Steijger liet Ron Schram zonder punten staan na zijn 10-7 overwinning.

 

Komende zaterdag maken de spelers zich op voor de tweede ronde. Vanaf 13.30 uur komen zij in actie bij de Sooshoek in Wormerveer en iedereen is van harte welkom. Voor Peter Heine is het de dag van de waarheid als hij het op mag nemen tegen Vincent Steijger en Jody Klomp. Bij winst van beide partijen weet hij zich zo goed als geplaatst.

Michael Joosten kan zich bij winst op Jaap Schouten al plaatsen voor de finale. Verder zijn alle ogen gericht op de laatste partij tussen Hajo Glandorf en Charlie Kingma, die voor moet winnen om zicht op de finale te houden.

Er stond geen maat op winnaar 10 over rood.

21-09-2014 - Door: Peter Seymour

 

vlnr de nummers een tot en met drie Ben van der Maat, Erik van Vliet en Jody Klomp -

BESTEL FOTO
In café Vinnie’s werd afgelopen zaterdag gestreden om het 10 over rood kampioenschap van Wormerveer. Dit door t'Stootje Wormerveer georganiseerde toernooi wordt jaarlijks verspeeld.

 

Cor Ten Broek, Roy Sier, Ben van der Maat, Johan Bakker, Erik van Vliet, Freek v’t Loo, Jody Klomp en Richard Stuurman wisten door te dringen tot de kwartfinales. In die finales wist Jody Klomp te nipt te winnen van Richard Stuurman (10-9), was Erik van Vliet een maatje te groot voor Freek v’t Loo, stootte Ben v.d. Maat Johan Bakker uit het toernooi en plaatste Roy Sier zicht ten koste van Cor Ten Broek.

 

Winnaar Ben v.d. Maat in actie -foto Peter Seijmour

BESTEL FOTO
In de halve finale was Erik van Vliet eerder uit dan Jody Klomp, waarmee hij zich als eerste wist te plaatsen voor de finale. Zijn tegen stander was de verrassing van het toernooi Ben van der Maat, die Roy Sier te slim af was (10-9). Inmiddels had het publiek zich rond het biljart verzameld om niets van de finale tussen van Vliet en van der Maat te missen.

 

Erik van Vliet startte voortvarend en nam een ruime voorsprong. Bij een stand van 9-4 wilde hij per se met driebanden eindigen, wat maar niet wilde lukken. Dat gaf Ben van der Maat de gelegenheid om terug te komen tot 9-8. Bij die stand wist hij van Vliet te verschalken door wel uit et stoten over driebanden. Daarmee was hij volgens verliezend finalist Erik van Vliet de terechte winnaar.

Ben van der Maat komt uit voor de donderdagavond club van ’t Laantje en kroonde zich voor het eerst als kampioen.